Ponúkame destiláciu ovocného kvasu drobným pestovateľom, zabezpečujeme zvážanie kvasu do pálenice vlastným automobilom s nádržou. Pestovateľom poskytujeme tiež kontrolu kvality kvasu refraktometrom a osobné poradenstvo ako sa starať o spracované ovocie za účelom výroby kvalitného kvasu.

 

Objednávky prijímame na 0948 941 149.

Nachádzate sa tu: Home Príprava kvasu
.Destilácia ovocného kvasu pálenicou.

Destilácia ovocného kvasu pálenicou

NOVINKA! Výroba ovocnej šťavy z Vášho ovocia!   Ponúkame drobným pestovateľom ovocia pálenie ovocia tradičným 2-stupňovým procesom v medených kotloch ohrievaných plynom. Rektifikačný kotol má objem 300...

Čítaj viac...

.Zvážanie kvasu .

Zvážanie kvasu

Zvážanie kvasu pestovateľov do pálenice Ponúkame drobným pestovateľom ovocia zvoz kvasu z ich domova priamo do pálenice na objednanie.Preprava sa uskutočňuje špeciálne upraveným automobilom s potravinárskou...

Čítaj viac...

.Kontrola kvasu a poradenstvo.

Kontrola kvasu a poradenstvo

Kontrola kvality kvasu a poradenstvo pri príprave kvasu Ponúkame drobným pestovateľom kontrolu kvality kvasu. Poradíme Vám tiež ako na prípravu kvalitného ovocia a kvasu, ako skladovať...

Čítaj viac...

Príprava kvasu na pálenie

 

 

  • Ovocie, ktoré zberáme pre výrobu destilátu musí byť zrelé, čisté a bez zhnitých alebo plesnivých častí. Zberáme ovocie len z jedného druhu a odrody ovocia. Pri výrobe destilátu platí, že ovocie, ktoré by človek nedal do úst, sa nedáva ani do suda. Plody treba preto dôkladne umyť od hliny, treba odstrániť stopky, lístie a iné nečistoty.

 

 

 

  • Ovocie treba zberať vtedy, keď má najväčší podiel cukru. Práve ovocný cukor je pri kvasení najdôležitejší, pretože z neho vzniká alkohol. Obsah cukru v ovocí ovplyvňuje tiež odroda, klimatické podmienky atď. Častá chyba pestovateľov je zomlieť ovocie na výrobu šťavy a takúto suchú dužinu hodiť do suda na výrobu kvasu. Takýto kvas nemá dostatok štiav a je preto takmer nepoužiteľný.

 

 

 

  • Jablká a hrušky je potrebné pomlieť, ostatné ovocie stačí rozmačkať, aby z neho vytiekla šťava. Ovocie podľa možností vykôstkujeme.

 

 

 

  • Kvas pripravujeme v čistých drevených alebo umelohmotných sudoch. Pri dreve je potrebná dôkladná starostlivosť o sud pred jeho naplnením, inak by alkohol mohol získať nežiadúce chute. Sud je potrebné nenaplniť až po okraj, pretože kvasením získava kvas objem. Do hustého kvasu môžete pridať vodu. Dôležité je sud neuzavrieť, ale nechať priestor pre unikanie oxidu uhličitého (CO2). Najvhodnejšou formou je použitie kvasnej vínnej trubičky, ktorá zabezpečí dostatočnú výmenu plynov a tiež zamedzí vstupu hmyzu ku kvasu.

 

 

 

  • Optimálna kvasná teplota je 15-20 oC. Čím nižšia teplota, tým bude kvasný proces prebiehať dlhšie. Počas kvasenia môžeme kvas párkrát premiešať. Pridávanie cukru do kvasu nedoporučujeme. Podľa potreby môžeme pridávať kvasinky a potrebné enzýmy. Ideálne prostredie pre kvasenie je s kyslosťou 3 - 4 pH. Kyslosť kvasu si môžete jednoducho zmerať pomocou pH indikačného papierika.

 

 

 

  • Pri kvasnom procese sa vytvorí na vrchu kvasu tzv. „koláč“. Koláč odstráňte až pred pálením – zabraňuje odparovaniu liehu. Nikdy však koláč nezamiešajte do kvasu - obsahuje najmä baktérie, plesne a hmyz.

 

 

 

  • Po dokvasení môžete kvas vypáliť. Pri slivkovom kvase môžete páliť aj neskôr po vykvasení – v takom prípade treba kvas uchovávať v chladnom prostredí.
NA ZDRAVIE!

 

 

Tlačiť PDF

Späť na začiatok

Copyright © Pálenica Piešťany - destilácia ovocného kvasu 2018

Template by Joomla Templates & Copywriter.